De juiste uitvaartbegeleiding kan het verschil maken

0
451

Een overlijden in de familie of in de vriendengroep is altijd een verdrietig iets. Je bent er nooit aan toe om iemand te verliezen. Het geeft ook vaak een hulpeloos gevoel: wat kan je nu nog doen voor de overledene. Maar vergis je niet, je kunt altijd nog iets doen, namelijk, de uitvaart op de mooiste, meest passende manier regelen. Daarvoor is het van belang dat je de juiste uitvaartbegeleiding weet te vinden. De standaard uitvaart komt tegenwoordig niet meer heel veel voor. Met standaard bedoel ik: een kerkdienst en dan achter de kist aan naar het kerkhof of naar het crematorium. Met een kopje koffie en een plakje cake toe.

De juiste uitvaartbegeleiding denkt met je mee

Wanneer je gaat voor een standaard uitvaart, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar wat nu als deze uitvaart niet past bij de overledene? Als de overledene lang niet standaard was? Dan zijn er tegenwoordig gelukkig veel meer mogelijkheden. Zo was het bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis heel gebruikelijk om de uitvaart via een livestream mee te kunnen kijken en luisteren. De uitvaartbegeleiding heeft daar een grote rol in gespeeld. Het kan echter nog anders. Wat denk je van een uitvaart op een boot? Of met een erehaag van mensen? Je kunt de uitvaartbegeleiding vragen naar de mogelijkheden.

Je hoeft niet alles zelf te regelen

Een overlijden in de familie of in de vriendengroep is niet alleen verdrietig, het is ook extreem vermoeiend. Je bent moe van al het verdriet. Als je dan alles zelf moet regelen, dan kost dat je veel te veel energie. De kans is dan groot dat je niet aan alles denkt. Door een uitvaartbegeleiding in te schakelen weet je zeker dat alles goed geregeld is en dat er niets vergeten wordt. De uitvaartbegeleiding doet meer dan het regelen van de dienst of het afscheid alleen. Ze kunnen je bij iedere stap helpen. Dat is wel zo fijn.

Een uitvaart die past bij de overledene is belangrijk

De uitvaart is het laatste dat je kunt doen voor de overledene. Het is dus uitermate belangrijk dat deze past bij de persoon. Je kunt de uitvaart "aankleden" met muziek die de overledene zelf heeft uitgekozen of juist met foto's en filmpjes van de overledene. Je kunt kiezen voor bloemen in alle kleuren van de regenboog of juist vragen om een donatie voor een goed doel in plaats van bloemen. Je hoeft niet voor een zwarte rouwauto te gaan, de kist mag ook vervoerd worden op een boot, een bakfiets of op een vrachtwagen. Het is maar net wat past bij de overledene!