Waar op letten bij de aanschaf van inbouwspots

0
213

LED inbouwspots zijn een geweldige manier om stijl en verfijning toe te voegen aan elke kamer van jouw huis. Ze zorgen voor natuurlijk licht dat prettig is voor de ogen, zijn energiezuinig en kunnen in bijna elke ruimte worden geïnstalleerd. In dit artikel geven we je enkele tips waar je op moet letten bij de aanschaf van inbouw-LED-spotjes voor je woning.

Wat wil je gaan verlichten?

LED inbouwspots zijn geweldig voor zowel algemene als accentverlichting. Je kunt ze gebruiken om hele kamers te verlichten of om specifieke gebieden zoals architecturale kenmerken, kunstwerken of meubels te accentueren. Ze zijn er ook in verschillende bundelgroottes, van 8° tot 60° – je hebt dus veel opties wat betreft de breedte of de breedte van de spot straal. Hoe breder de lichtbundel, hoe verder hij schijnt. Voor algemene verlichting worden vaak spots met een lichtbundel van 35° genomen.

Positie van de inbouwspots

De hoeveelheid inbouwspots die je nodig hebt, wordt bepaald door de hoeveelheid licht die je in een bepaalde ruimte wilt hebben. Als algemene regel geldt dat als je een ruimte gelijkmatig wilt verlichten, je een lamp van 300 Lumen per vierkante meter moet gebruiken, terwijl in een slaapkamer 200 Lumen per vierkante meter vaak voldoende is. Bovendien, moet je ook rekening houden met de openingshoek van de inbouwspots en waar de spots voor gaan dienen.

Dimbaar voor meer sfeer

Als je een gezellige en uitnodigende sfeer in jouw huis wilt creëren, ga dan op zoek naar dimbare spots. Dimbare LED-inbouwspots zijn perfect voor het creëren van sfeerverlichting, omdat ze kunnen worden aangepast van zacht tot fel licht, afhankelijk van het gewenste effect.

Andere eisen voor de badkamer

Een belangrijke overweging bij de installatie van LED-inbouwspots is de IP-klasse. Als je ze bijvoorbeeld in een badkamer installeert, moet je ervoor zorgen dat de lampen ten minste een IPX4-classificatie hebben. Deze code duidt op bescherming tegen stof en water en is essentieel als je inbouwspots wilt gebruiken in een natte/vochtige omgeving.

Hoe installeer je ze?

Het installeren van LED-inbouwspots is relatief eenvoudig en kan zonder professionele hulp worden gedaan. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat het plafond geschikt is voor installatie – controleer let op mogelijke obstakels en zorg ervoor dat het plafond sterk genoeg is om het gewicht van de armatuur te dragen. Online zijn genoeg instructievideo’s te vinden om succesvol jouw nieuwe inbouwspots op te hangen.