Dieren spotten op de Veluwe

0
640

Een bijzondere ervaring: het spotten van wilde dieren in de natuur. In de natuurgebieden van de Veluwe leven verschillende soorten wilde dieren. Als je geluk hebt vind je er niet alleen konijntjes of vossen, maar ook wilde zwijnen, reeën en zelfs damherten. Neem je verrekijker mee en boek een weekendje weg naar vakantiepark veluwe!

 

Welke dieren zijn er te vinden op de Veluwe?

De Veluwe biedt een plek aan verschillende soorten dieren. Zo kan je er edelherten, wilde zwijnen, reetjes, dassen, vossen en boommarters vinden. Ook moeflons, kleine wilde schapen met haar in plaats van wol, leven op de Veluwe. Deze schapen eten het gras dat tussen de heideplanten groeit en zijn ongeveer honderd jaar geleden uitgezet in het park. Momenteel leven er nog zo’n tweehonderd moeflons op de heide. Naast zoogdieren kan je ook verschillende reptielen, amfibieën en insecten spotten. Sommigen hiervan zijn zeer zeldzaam. Rondom een beekje kan je zomaar meer dan twintig verschillende soorten libellen zien en met een beetje geluk vind je ook de ringslang. Verder is er ook voor vogelspotters genoeg te beleven. Op vakantiepark veluwe zie je met een beetje geduld vogels als de buizerd, de bonte specht of een zanglijster.

 

De beste tijd om dieren te spotten

In de ochtend en in de avond zijn de wilde dieren het meest actief.  Dan komen ze uit hun schuilplaats om op zoek te gaan naar voedsel. Overdag zijn er vaak meer mensen in het park en laten de dieren zich minder graag zien. Zet dus vroeg je wekker of drink ’s avonds een extra kop koffie om wat langer op te blijven. De wat grotere dieren zijn het vaakst te spotten vanaf eind februari tot ongeveer halverwege oktober. Kom je om vogels te spotten? Dan kan je het beste in het voorjaar een bezoekje brengen of in de vroege zomer.

 

Wild spotten vanuit een observatiehut

Door het park verspreid zijn er verschillende observatiehutten van waaruit je wild kan spotten. Vanuit zo’n post heb je een goed uitzicht op de plekken waar normaal gesproken veel wilde dieren komen. Neem een verrekijker mee en maak zo min mogelijk geluid. Ook zal het helpen als je geen kleding aanhebt met opvallende en fluorescerende kleuren. Je wilt zoveel mogelijk opgaan in de natuur.

 

Het spotten van wild op de Veluwe is daadwerkelijk een unieke ervaring. Het is echter wel heel belangrijk dat je hierbij het wild niet verstoord. Blijf dus altijd op de paden en blijf op geruime afstand van de wilde dieren.