Handvaten voor de inrichting van je tuin

Een week geleden stonden we massaal nog op het ijs, en nu lopen velen al weer zonder jas buiten. Met dit goede weer lijkt heel Nederland naar buiten te gaan. Naar de parken, naar het strand, bos, of natuurlijk gewoon je tuin in.

Nooit eerder was het hebben van een tuin zo’n groot privilege. Talloze Nederlanders hebben gedurende de lockdown het moeten doen met binnenruimte. Voor hen is het gedurende de avondklok  niet mogelijk om buiten nog even een luchtje te scheppen.Toch lijken maar weinig tuin eigenaren zich te realiseren wat een schat zij bezitten.

Aan al die tuin eigenaren de oproep: trek je tuin in! Ga aan de slag, en maak je tuin écht een verlengstuk van je woonkamer. In deze blog, de leukste tips voor de inrichting van jouw tuin.

Afscheidingen

Heb je wel eens goed gekeken waar mensen in parken gaan zitten? Zelden zitten mensen midden in een open grasveld. Altijd zullen zij zoeken naar een element dat iets tot een ‘plek’ maakt, bijvoorbeeld bij een boom of langs een vijvertje. Om diezelfde reden is het niet prettig midden in je tuin te zitten. Een goede tuin is gebaat bij afscheidingen. En dan bedoel ik meer dan alleen de schutting tussen jouw tuin en die van de buurman.

Plekjes

Afscheidingen in de tuin maken namelijk plekjes. Je deelt een grote ruimte op in kleinere, intiemere zones. En die zones maken je tuin comfortabel. Het is bijvoorbeeld prettig om met je rug naar een afscheiding toe te zitten.

Zicht

Bedenk welke zichtlijnen je in je tuin wil hanteren en speel met de transparantie van de materialen. Heb je een mooi standbeeld staan in de tuin, of is een specifieke boom de trots van je tuin? Zorg dat deze mooi in de compositie uitkomt. Ook kun je kiezen voor halfhoge muurtjes of afscheidingen met een venster er in.

Horizontaal en verticaal

Met een afscheiding denk je snel aan hekjes, muurtjes of hagen. Dit zijn allerlei verticale elementen die je tuin in stukken deelt. Maar je kunt je tuin ook opdelen in horizontale lagen. Bijvoorbeeld dankzij een verhoging, of een overkapping tuin. Ook horizontale afscheidingen hoeven niet volledig gesloten te zijn. Je kan kiezen voor een transparant materiaal, zoals een glazen kap. Maar je kunt ook met een douglas veranda met een klimplant laten begroeien, en zo een semi-transparante afscheiding maken.

Natuurlijke zonwering

Een groot voordeel van klimplanten in je tuin inzetten is de werking met de seizoenen. ’s Zomers staan veel klimplanten vol blad, en ’s winters zijn ze kaal. Dat betekent dat ze ’s zomers heerlijk verkoeling kunnen bieden, en ’s winters zonder blad dat lage zonnetje niet belemmeren. Een natuurlijke zonwering dus!

Lekker die tuin in!

Anderen lazen ook:

Gerelateerd