Het opkomende online shoppen

De winkelstraten in de grote steden laten de laatste jaren een steeds stiller beeld zien. Voorheen kon je met name in de weekenden “over de hoofden lopen” maar dat is nu wel anders. Grote winkelketens verdwijnen en de vrijgekomen panden blijven steeds vaker leeg staan. Ook in de dorpen verdwijnen steeds meer fysieke winkels. Kleine ondernemers stoppen omdat ze met pensioen gaan maar geen opvolger hebben. Het gebrek aan opvolgers laat zien hoe weinig toekomst jonge ondernemers zien in de detailhandel. Door de huidige Lock down zal je uiteindelijk ook zien dat helaas veel ondernemers het niet zullen overleven. Door een langdurige sluiting van de winkels komen er nauwelijks tot geen inkomsten binnen. Dit kan op een gegeven moment echt fataal worden. De opkomst van online winkelen heeft ervoor gezorgd dat het makkelijker voor de klant is om te vergelijken. Dat heeft de prijzen gedrukt. Daarbij komt dat webshops een deel van de omzet wegkapen. De tijd dat hele gezinnen, of moeder en dochter gezellig gingen winkelen lijkt lang geleden. Ook het aanbod van winkels verandert. Met name de traditionele Nederlandse winkels en ketens verdwijnen.

Online winkelen

Een van de oorzaken van de verdwijnende winkels is de explosieve opkomst van het online winkelen. Online shoppen is een van de grootste groeiende markten op dit moment. Steeds meer consumenten zien het gemak in online shoppen, omdat zij de ruimte krijgen om 24 uur per dag, zeven dagen per week aankopen te doen. Dit is een belangrijke reden voor het feit dat steeds meer consumenten online shoppen verkiezen boven fysieke winkels. De voorspelling is dat het percentage online shoppers de komende jaren nog verder zal stijgen. Online shoppen zal zich de komende jaren steeds meer gaan uitbreiden en ook een steeds groter deel van het leven van de consument overnemen. Daarnaast is de groei binnen het online shoppen dermate explosief, dat niet verwacht kan worden dat dit de komende jaren sterk zal afnemen. Er wordt veelal gewinkeld bij Nederlandse webshop maar de groei van de Chinese webshopreuzen is ook niet meer te stuiten.

Gemak

Met name het gemak doet veel mensen besluiten om online te winkelen. Geen parkeerkosten, niet in de rij staan en geen schaamte zijn een paar voordelen van het online winkelen. Sommige mensen ervaren namelijk een gevoel van schaamte tijdens het passen van kleding. Als je bijvoorbeeld een broek of trui niet past kan het zo zijn dat je je onzeker gaat voelen. En als je jurken grote maten of rokken grote maten online kan bestellen kan je ze rustig thuis op je gemak passen en e.v.t. weer een andere maat bestellen. Veel online aanbieders bieden ook al verzending en retour zonder kosten aan.

Anderen lazen ook:

Gerelateerd