Alles wat je moet weten over kattenbakken

Katten zijn een enorm populair huisdier. Ik weet niet of er meer honden of katten als huisdier gehouden worden. Maar ik weet wel dat de helft van mijn vrienden en familie allemaal een kat in huis hebben! Een kat is een super leuk huisdier, omdat deze vrij makkelijk is in de omgang. Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, en als je ze met de goede voorzieningen uitrust kunnen ze vrijwel op zichzelf leven! De standaard voorzieningen voor een kat zijn de voederbak, het voer zelf, en natuurlijk de kattenbak. Kattenbakken zijn vooral heel belangrijk als je een (gedeeltelijke) binnenkat hebt. In enkele gevallen, zoals een boerderijkat, kunnen ze vrijwel helemaal zelfstandig leven omdat ze dan ook hun eten van buiten halen en hun behoeftes buiten doen. Maar voor de rest van de katteneigenaren is deze blog interessant, ik schrijf namelijk over kattenbakken. Ik bespreek het belang van de kattenbak, de verschillende types, en kattenbak-zaken! Veel leesplezier!

Het belang van de kattenbak

Het laatste wat je wilt is dat je kat het huis onder poept en plast. Daarom is een kattenbak heel belangrijk. Een kattenbak speelt in op het instinct van katten om hun uitwerpselen te bedekken. Dit gebeurt in een kattenbak met grit.

De verschillende types kattenbakken

Er zijn een paar verschillende types kattenbakken. De eerste is de gesloten kattenbak. Deze is bedoeld voor katten die meer privacy nodig hebben. Zelf vind ik dit ook de mooiste kattenbak. Een fijne bijkomstigheid voor baasjes is dat deze minder stinkt dan type 2: de open kattenbak. Dit is een lage bak waardoor de kat kan zien wat er buiten de bak gebeurt. Dan is er ook nog de kattenbak met boven-ingang. Deze heeft de ingang naar het toilet aan de bovenkant zitten, wat geschikt is voor staand plassende katten. Als je kat een graver is is deze bak ideaal, omdat de kat namelijk zo niet bij het grit kan.

Belangrijke kattenbak-zaken

Naast de kattenbakken zelf zijn er ook nog wat belangrijke punten om een fijne behoeften-omgeving te maken voor kat en baasje. De bak moet groot genoeg zijn voor de kat en bij de kat passen, anders gaat ie hem niet gebruiken. De bak moet ook op een rustige plek staan waar de kat in alle rust kan zitten. De kattenbakvulling is ook belangrijk en hangt af van de voorkeuren van kat en baasje. Met een zeefschepje kun je het best de bak dagelijks schoonscheppen, want een kat gaat niet op een vieze bak.

Anderen lazen ook:

Gerelateerd