Je hoort het steeds vaker, mensen die ervoor kiezen om een auto te leasen in plaats van te kopen. Wanneer je een auto least zou dit bijvoorbeeld behoorlijk wat kosten schelen en je rijdt in een nieuwere auto. Daarnaast heb je geen onverwachte kosten. Natuurlijk is de auto niet van jouw en dat staat sommige mensen nog wel eens tegen. Benieuwd of een auto leasen iets voor jou is? We hebben alles wat je hierover moet weten voor je op een rijtje gezet.
Wat zit in je leasecontract inbegrepen?
Wanneer je voor een lease auto kiest sluit je een contract af met de partij waarvan jij de auto leent. Je sluit hierbij een leasecontract af voor een bepaalde periode. In de meeste gevallen in de 12 of 24 maanden maar tegenwoordig heb je deze contracten ook al voor 6 maanden of zelfs korter. In het de prijs zijn al een aantal factoren doorberekent die ook in je contract staan. Je hoeft dus naast je contract geen extra onverwachte kosten zoals onderhoud bijvoorbeeld te betalen. Onder de leasekosten vallen onder andere de afschrijving, de afleverkosten, eventuele schade- en reparatiekosten, wegenbelasting, BTW, verzekering, pechhulp en onderhoud. Het enige wat je zelf moet betalen is de brandstof en eventuele boetes die je hebt gekregen wanneer de auto in jouw bezit was of is.
Voordelen en nadelen
Net zoals aan ieder contract hangen ook aan leasecontract voordelen en nadelen. Zo zijn de voordelen bijvoorbeeld dat je een vast bedrag per maand betaald en je geen eigen geld nodig hebt om de auto te kopen. Zeker dit laatste is voor sommige ontzettend fijn. Ook geeft het zekerheid en gemak. Ook voor beginnende ondernemers die nog niet de zekerheid hebben dat hun onderneming goed loopt. Zakelijk leasen is voor hen een hele fijne optie. De nadelen van het leasen dat je wel een aantal gereden kilometers afspreekt. Ga je hierover heen. Dan zal je extra moeten bij betalen. Ook hebt je te maken met een eigen risico en wordt de auto nooit van jou. Het voertuig blijft ten alle tijden eigendom van de leasemaatschappij tenzij anders is afgesproken. Ook krijg je een BKR-registratie. Een BKR-registratie kan bijvoorbeeld worden opgevraagd wanneer je een andere lening wilt aanvragen zoals een hypotheek. Je hypotheek zal hierdoor lager uitvallen. Ook is het maar de vraag of je uiteindelijk echt goedkoper uit bent dan wanneer je zelf een auto zou aanschaffen. Dit is in praktijk in veel gevallen ook afhankelijk van de aanbieder. Ga dus niet zomaar met de eerste en de beste in zee maar ga zelf op onderzoek uit en vergelijk voldoende.