Ga jij voortaan ook op een motor de weg op?

0
640

Zie jij het al helemaal voor je? Nooit meer in de file omdat je op jouw motor tussen de auto’s door kunt rijden? Op avontuur en de mooiste plekken in het binnenland en buitenland ontdekken? Het ultieme gevoel van vrijheid ervaren? Dit zijn pas enkele voordelen dat motorrijden met zich meebrengt. Er zijn eigenlijk geen voertuigen waar je zoveel rijplezier aan zult beleven dan een motor. Misschien heb je van jongs af aan al op een motor willen rijden, maar misschien is het idee pas op latere leeftijd op komen borrelen. Hoe dan ook, er komt nog best een hoop bij kijken wanneer je net aan motorrijden begint. Om je hiermee op weg te helpen lees je hieronder wat handige informatie. Wedden dat jij binnen no time de weg op wilt?

 

Het motorrijbewijs

Voordat je de weg op mag zul je natuurlijk eerst je motorrijbewijs moeten halen. Er zijn drie verschillende soorten rijbewijzen die je voor een motor kunt halen. Allereerst rijbewijs A1, hiermee mag je enkel met een lichte motor de weg op. Stap je liever op een middelzware motor, dan heb je rijbewijs A2 nodig. Om op zware motoren te kunnen rijden is rijbewijs A nodig. Gemiddeld hebben leerlingen twintig rijlessen van een uur nodig om het rijbewijs te halen. Voor je aan je praktijkervaring mag werken moet je je theorie behalen. Dit kost ongeveer 25,- en het examen duurt gemiddeld drie kwartier. Hierna volgen je lessen, het examen voertuigbeheersing en tot slot het praktijkexamen. Je moet dus voor in totaal drie examens slagen voordat je zelfstandig op een motor de weg op mag.

 

Motor uitkiezen

Voor je examens geslaagd? Dan ben je toe aan de belangrijkste stap, namelijk het kopen van je eerste motor! Misschien heb je er al jaren een op het oog, maar het zou ook zomaar kunnen dat je je hier nog niet goed genoeg in hebt verdiept. Wat belangrijk is, is om rekening te houden met het gebruiksdoel van de motor naast je eigen wensen. Wanneer je elke dag op de motor naar je werk gaat rijden past een ander type beter bij je dan wanneer je een echt racemonster voor het circuit wilt kopen. En ook niet onbelangrijk, als jij rijbewijs A1 of A2 hebt mag je niet op iedere soort motor rijden.

 

Verzekeren

Eenmaal de keuze voor een motor gemaakt, dan moet je een motorverzekering afsluiten. Zo kun je veilig de weg op met je motor. Er zijn verschillende aanbieders voor de verzekering, waaronder MotoPort. Een motoport motorverzekering biedt verzekering voor zaken als diefstal, brand, storm- en natuurschade en aanrijdingen met loslopende dieren. Daarbij ben je met de all risk verzekering verzekerd voor schade door een aanrijding en van de weg raken en vallen, ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Afhankelijk van het gebruik van de motor en je eigen wensen kies je de meest geschikte verzekering uit.