Je gaat al jaren op vakantie met één of twee vriendinnen en dat gaat altijd goed. Soms hier en daar een frustratie maar dat hoort erbij. Jullie horen alle drie tot dezelfde vriendengroep en nu heeft een van de mannen het idee geopperd om een keer met z’n allen op vakantie te gaan. Leuk! Dat was de eerste reactie, maar hoe doe je dat eigenlijk? Want met een groepje borrelen op vrijdagavond is toch wel heel anders dan anderhalve week bij elkaar op de lip zitten. Er zijn een paar dingen waar je al van te voren rekening mee kan houden, en die handig zijn om te weten tijdens te reis.
Deel taken uit
Bij sommige vriendengroepen is de rolverdeling al duidelijk, de een is nu eenmaal meer een leider dan de ander. Maar bij het plannen van de vakantie is het toch fijn om deze taken nog helder te krijgen. Om verwarring te voorkomen is het slim om van te voren de bedenken wie wat doet. Bijvoorbeeld: twee van de tien kiezen een aantal huisjes en maken een poll: het huisje met de meeste stemmen wordt de vakantie bestemming. Maar ook; bustijden opzoeken, contact zoeken met personen, het is prettig als deze taken vastliggen zodat er geen verwarring ontstaat en er met vingers gewezen kan worden.
Minimaliseer het smartphone gebruik
De smartphone is een silent killer als het gaat over groepsvakanties. Voor je het weet zit iedereen aan tafel op zijn telefoon. Het is juist heel waardevol als iedereen met elkaar besluit de telefoon weg te doen. Hierdoor heb je echt aandacht voor elkaar en kun je meer van de vakantie genieten. En dit is natuurlijk niet super makkelijk. Social media verslaving is een veel voorkomend probleem, sommige hebben ook hulp bij verslaving.
Houd rekening met elkaar
Logisch, zou je denken. Maar dit ligt niet altijd even makkelijk. Het meest lastige met een groepsvakantie is dat iedereen een eigen wil heeft. De een gaat liever op pad, terwijl de ander misschien liever bij het huisje of aan het zwembad blijft liggen. Wanneer je van te voren met elkaar afspreekt deze verschillen te accepteren, voorkom je irritatie op deze momenten. Er zijn vaak een aantal mensen die het allerliefst iedereen mee willen hebben en dit kan leiden tot discussies op het moment dat iemand even een moment voor zichzelf wilt. Geef elkaar de vrijheid om te doen of laten wat iedereen wil.