Op zoek naar je eerste huis!  

0
678

Ben je onlangs afgestudeerd en heb je een leuke baan weten te bemachtigen? Grote kans dat je dan inmiddels ook al een beetje aan het kijken bent naar een huisje voor jezelf. Bij je ouders of op kamers wonen is natuurlijk leuk maar uiteindelijk wil je ook echt een plekje voor jezelf. Een eigen woning waar je echt iets op gaat bouwen en wat je met je eigen zuurverdiende centen hebt gekocht. Of misschien wil je wel graag voor het eerst gaan samenwonen met je vriend of vriendin. Kortom, voor iedereen die binnenkort zijn of haar eigen huisje wilt gaan kopen hebben we hier wat tips!

Bereken je budget

Het eerste wat je vaak doet als je op zoek gaat naar een huis is je budget berekenen. Hiermee bedoelen we dat je kijkt hoeveel geld je hebt om daadwerkelijk een huis te kopen. Waarschijnlijk zal er op je spaarrekening geen tonnen staan dus naast eigen geld zal je ook moeten gaan kijken voor een hypotheek. Een hypotheek is een lening waarmee je onroerend goed kan kopen. De lening sluit je af bij een hypotheekverstrekker. Dit kan de bank zijn maar er zijn ook nog andere partijen op de markt die deze dienst aanbieden. Je laat hier je maximale hypotheek berekenen. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal factoren zoals je inkomen, je eventuele schulden, het eigen geld wat je inbrengt en de soort woning waar je naar aan het kijken bent. Al deze varianten worden meegenomen in een berekening en aan de hand daarvan kan gekeken worden in welke mate je de lening terug kan betalen. Hoe meer je verdient en hoe meer eigen geld je inbrengt, des te hoger je hypotheek zal uitvallen. Ook krijg je nog de keuzen om je hypotheek voor 30 jaar vast te zetten of voor 20 jaar of voor 10 jaar. Ook dit zal uiteindelijk nog enige invloed hebben.

De zoektocht

Eenmaal je budget vastgesteld? Dan kan je daadwerkelijk met je zoektocht gaan beginnen. Je weet nu namelijk in welke prijsklasse je kan gaan zoeken. Op deze manier voorkom je namelijk ook enige teleurstellingen. Als je eerst gaat zoeken en je komt een ontzettend leuk huis tegen dat niet in jouw prijsklasse zit is dat natuurlijk een flinke domper. Funda is een zeer populaire website onder huizenzoekers en huizenaanbieders maar je hebt er uiteraard nog veel meer. Je kan eventueel ook een adviesmakelaar inschakelen die jou kan helpen in je zoekproces. Deze mensen zijn er tenslotte op getraind om voor jou het perfecte huis te vinden. Eenmaal een huis gevonden die aan alle eisen voldoet? Dan ga je op bezichtiging. Heb je een huis bezichtig waarvan je het gevoel hebt dat het wel eens je droomhuis is of zou kunnen worden. Dan breng je een bod uit en is het wachten op het verlossende telefoontje.