Ondanks dat houten tuinmeubelen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal betekent het niet dat ze ook daadwerkelijk bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Vaak is het hout toch bewerkt en werkt het natuurlijke afweermechanisme niet meer of niet meer voldoende. Je houten tuinmeubelen kunnen daarom af en toe best een helpende hand gebruiken om er mooi uit te blijven zien. Ook wel bekend als onderhoud. Benieuwd hoe je, je tuinmeubelen het best kan onderhouden? Je leest het in dit blog!
Schoonmaken
Wanneer je de tuinstoelen, de tuinbank en de loungeset een onderhoudsbeurt geeft begin je altijd eerst met schoonmaken. Vooral de regen zorgt voor een viezige laag op je meubelen maar ook de wind en de zon hebben er een handje van. Aanslag, stof en andere viezigheid krijg je het beste eraf door eerst de meubelen af te spoelen en daarna in het sop te zetten. Een simpel schoonmaakmiddel zoals groene zeep is prima maar ook een speciale tuinmeubelreiniger werkt naar behoren. Zet de meubelen voor een paar minuten in het sop en spoel daarna weer grondig af. Er mogen geen zeepresten achterblijven. Gebeurt dit wel? Dan heb je kans dat de lak of olie minder goed pakt. Spuit je tuinmeubelen trouwens nooit schoon met een hogedrukreiniger. Door de krachtige waterstraal is de kans groot dat je het meubel beschadigd wat je juist verder van huis brengt.
In de lak zetten
Want na het schoonmaken is het nog niet klaar. De volgende stap is je tuinmeubelen voorzien van een laagje lak of een laag olie. Gebruik hiervoor alleen speciale houtolie die je over het algemeen bij iedere bouwmarkt wel kan kopen. Voor iedere houtsoort bestaat eigenlijk wel een eigen olie of lak. Let dus goed op dat je de goede koop. Dit heeft met de substantie te maken en de kleur. Ook kan het type tuinmeubel nog een rol spelen in de keuze van de lak. Zo heb je bijvoorbeeld lak voor onbehandeld hout of olie voor tuinmeubelen die al eerder afgewerkt zijn.
Wanneer opschuren?
Vaak horen je mensen ook over het opschuren van hun loungestoel voor in de tuin of hun tuinstoelen. Opschuren doe je vaak als je de oude laklaag eerst wilt verwijderen. Dit is niet perse nodig maar als je dit doet weet je wel zeker dat de nieuwe laklaag goed pak. Ook kan je door het opschuren nog spelen met de tint van de kleur. Je kan je meubelen op deze manier een tint lichter of donkerder maken. Leuk als je bijvoorbeeld een nieuwe uitstraling in je tuin wilt creëren.