Vurenhout, wel of niet geschikt voor jouw klus?

0
557

Wanneer je net begint met klussen zal het je al snel opvallen dat er verschillende houtsoorten zijn waarmee je aan de slag kan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor zacht hout maar ook voor hard hout. Zacht hout is eigenlijk altijd afkomstig van naaldbomen. Dit zijn bijvoorbeeld de den, de fijnspar en de zilverspar. Deze houtsoort groeit snel en is daarom relatief goedkoop. Hardhout daarentegen groeit juist een stuk langzamer en is daardoor duurder. Wel is deze houtsoort rijk aan voedingsstoffen een zeer duurzaam. Dan bestaat er ook nog tropische hardhout die eigenlijk een beetje tussen beide inzit. Vurenhout is bijvoorbeeld een zeer populaire houtsoort waar veel beginnende klussers mee beginnen en is afkomstig van de fijnspar. Het valt dus onder de categorie zacht hout. Benieuwd of vurenhout het geschikt is voor jouw klus? Alle voordelen en nadelen van deze houtsoort hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van vurenhout

Vurenhout is dus een populaire houtsoort onder de beginnende (en ervaren) klusser en dat is niet uiteraard niet zomaar. Deze houtsoort is op de eerste plaats zeer makkelijk te bewerken. Doordat het zacht hout is ga je er heel soepel doorheen met de zaag. Ook is het hout makkelijk te schuren en het boren van gaten en schroeven levert geen enkel probleem op. Op de tweede plaats is vurenhout ook een goedkope houtsoort. Dat maakt het zeer aantrekkelijk, zeker als je nog een beetje zoekende bent in hoe je alles wilt en gaat aanpakken. Nog een voordeel waarom veel klussers voor deze houtsoort kiezen is het gemak in onderhoud. Een krasje of vlekje valt eigenlijk niet op door de robuuste uitstraling en mocht dit uiteindelijk wel storend zijn, dan is het snel opgelost met de schuurmachine of een likje verf.

Nadelen van vurenhout

Toch heeft het werken met vurenhout ook wel enkele nadelen. Zo kan deze houtsoort bijvoorbeeld gaan werken na verloop van tijden. Hout dat gaat werken kan bol of hol trekken maar ook krimpen of uitzetten. Het kan zelfs lichte scheurtjes vertonen wat niet ten goede zal gaan van de uitstraling. Dit kan voorkomen worden door op de juiste manier te schroeven maar dan moet je de techniek wel goed onder de knie hebben. Een ander nadeel van deze houtsoort is de robuuste uitstraling. Soms kan dit in je voordeel werken maar het hout is daardoor wel voorzien van flink wat imperfecties. Als je dit niet mooi of erg storend vindt, dan kan je beter op zoek naar een andere soort. Door de uitstraling kan het ook voorkomen dat je planken kleurverschil hebben. Dit is overigens makkelijk op te lossen met wat lak of verf maar daar moet je wel maar net zin in hebben.