Waar zouden we zijn zonder onze groene gabbers?

0
461

Waar zouden we zijn zonder onze groene gabbers, onze bladerige broeders, onze geurige graftakken? Dat laatste is niet zo aardig, maar tegen een echte vriend kun je wel eens een grapje maken. En dat zijn planten. Want het antwoord op de vraag is: nergens. Zonder planten en bloemen heeft de wereld de charme van een parkeergarage. Soms loop ik wel eens door een van de nieuwbouwwijken in Utrecht, waar ze hard hun best doen om iedere vorm van groen uit de wijk te verbannen. Het is er dystopisch. Alles is hard, grauw en kil. Dezer dagen is het er bovendien bloedheet, want het steen kaatst alle warmte terug. Planten zouden dit hebben geabsorbeerd. Gelukkig is de tegenovergestelde trend sterker. Overal in de stad zie ik kleine geveltuintjes ontstaan, met planten en bloemen waar vlinders omheen kringelen. Hier wordt het grauwe steeds meer groen en het harde steeds meer zacht. Zelf zorg ik ervoor dat iedere ruimte in mijn omgeving volstaat met groene gabbers. Dat ben ik aan onze vriendschap verplicht. In deze blog introduceer ik twee van mijn favoriete gabbers, zodat ook jij ze in je huis kunt verwelkomen.

De peperomia obtusifolia

De peperomia obtusifolia is een plant met prachtig gevormde bladeren en een diepe groene kleur. Een echte topper als het gaat om het brengen van wat gezelligheid in je huis. De peperomia obtusifolia vertoeft graag binnen en houdt van licht, maar staat liever niet vol in de zon. Het voordeel van de peperomia obtusifolia is dat het een vriend is die niet veel van je vraagt. Zolang je hem geregeld wat water geeft, is hij tevreden. Een plekje vrij van tocht zou hij ook helemaal geweldig vinden. Kun je daaraan voldoen? Dan is de peperomia obtusifolia een ideale groene gabber!

De chlorophytum

De chlorophytum is alleen geschikt voor mensen die geen laag zelfbeeld hebben. Haal je deze (licht)groene gabber in huis, dan zullen de ogen van je gasten voornamelijk op hem gericht zijn. De chlorophytum is namelijk een echte eyecatcher. Hij neemt wat ruimte in, maar daarmee fleurt hij wel in zijn eentje een hele ruimte op. Ook de chlorophytum is een makkelijke jongen. Hij heeft het liefst twee keer per week wat te drinken. Vergeet je het een keer, dan is hij niet meteen ziedend. Daar doet hij niet zo moeilijk over. Ook de chlorophytum prefereert een licht plekje, maar niet in de volle zon. Tot zover mijn twee favoriete groene gabbers. Weg met het grauwe. Hup groen!