Het schoonheidsideaal in verandering

0
650

Het beeld van schoonheid is constant in verandering. Dit gebeurt naar loop van de jaren, maar het verschilt ook per land. Maar waar komt een schoonheidsideaal vandaan? En waarom worden wij daardoor beïnvloed? Lees hier meer over het schoonheidsideaal in verandering.

Geschiedenis

Het is niet zo dat het schoonheidsideaal een paar jaar geleden pas ontstond. Dit is eigenlijk al sinds het begin van tijd! Voor de twintigste eeuw kwam het vaak voor dat vrouwen zich aan een schoonheidsideaal hielden om aantrekkelijk te zijn voor mannen. Gelukkig is dit in deze eeuw in verandering gekomen, doordat vrouwen voor zichzelf kiezen en eruit zien zoals zij eruit willen zien. Vrouwen konden er ook als mannen uit zien door broeken te dragen in plaats van rokken. Sinds dit is veranderd doen vrouwen wat zij zelf mooi vinden. Het ideaalbeeld werd vaak bepaald door vrouwelijke voorbeelden, bijvoorbeeld Marilyn Monroe. 

Cultuur

Culturen hebben ook veel invloed op het schoonheidsideaal. Zo is mooi zijn heel anders in Azië als in Europa. Wist je dat het bijvoorbeeld in Korea heel normaal is om je dochter een neuscorrectie cadeau te doen om aan het schoonheidsideaal te voldoen? Ook is het in Afrikaanse landen een teken van rijkdom om dik te zijn, terwijl het in Westerse landen een teken is van ongezond zijn. Zo worden er overal ter wereld cosmetische ingrepen uitgevoerd om eruit te zien zoals ‘de bedoeling’ is. Toch draait cosmetische chirurgie niet alleen om esthetiek, zo worden er ook ingrepen uitgevoerd bij letselschade Zwolle. En kun je gebruik maken van een letsel advocaat om een vergoeding te krijgen. 

Sociale media

Het woord ‘influencers’ geeft het al weg, zij hebben invloed op anderen. Deze mensen hebben de mogelijkheid om een belangrijke boodschap over te brengen, bijvoorbeeld door foto’s te posten waarin striae zichtbaar zijn en zo te laten zien dat dit volkomen normaal is en niks is om je voor te schamen. Toch ontstaan er ook veel onzekerheden door deze zogenaamde influencers. Jonge meisjes die foto’s op Instagram bekijken van vrouwen die hun foto’s photoshoppen en gebruik maken van botox en fillers kunnen een laag zelfbeeld krijgen. Dit is een probleem wat steeds vaker voorkomt en een grote invloed heeft op het schoonheidsideaal. 

Conclusie

Een schoonheidsideaal is gelukkig niet voor iedereen belangrijk. Toch bestaat het al jarenlang en blijft het in verandering. Wat nou eigenlijk mooi is verschilt ook per land, in bepaalde culturen wordt dik gezien als rijk. Social media heeft ook veel invloed op het ideaalbeeld, dat geschept wordt door influencers.