Tips voor meer mindfulness

0
737

De huidige pandemie heeft een negatief effect op onze fysieke gezondheid. Zowel door het virus als de maatregelen waardoor we veel thuiszitten. Maar niet alleen fysiek hebben we het zwaar. Ook onze mentale gezondheid gaat achteruit door het isoleren en de uitzichtloosheid van de pandemie. Er is goede hoop dat in de komende maanden de vaccinaties snel weer meer mogelijk maken, maar tot die tijd is het nog even volhouden. Om mentaal goed door deze maanden heen te komen bespreken we in dit artikel tips voor meer mindfulness. Mocht je je afvragen wat mindfulness precies inhoudt: in de basis is het in het nu leven en de focus van je zorgen en stress wegnemen. In plaats van te focussen op de toekomst en/of het verleden focus je op het nu. En in plaats van je te focussen op je eigen problemen, focus je op het helpen van anderen.

Doe één ding tegelijk

Door te stoppen met multitasken kun je veel beter focussen op wat je recht voor je hebt en zul je een stuk meer in het moment leven. Daarnaast ben je ook gewoon productiever. Je kunt dingen met volle aandacht doen. Een andere goede tip is ook om altijd even pauze te nemen tussen twee verschillende activiteiten. Vaak heb je een moment nodig om over te schakelen in je focus. Pak dit moment om 10-15 minuten niks te doen en even te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld een korte wandeling maken.

Help anderen

Vaak zijn we zeer op onszelf gefocust. We hebben natuurlijk allemaal de bubbels van onze eigen levens en onze problemen en zorgen. We kunnen niet in de gedachten van anderen kijken en zijn ons dus niet bewust van de problemen waar andere mensen mee kampen. Hierdoor voelen we ons soms alleen in onze eigen moeilijkheden. Door te focussen op anderen, zul je ontdekken dat anderen vaak soortgelijke of zwaardere situaties hebben. Mensen helpen zal je een voldaan gevoel geven en natuurlijk de dankbaarheid van anderen. Zo maak je de wereld beter voor jezelf en andere mensen. Andere mensen helpen kan natuurlijk op vele verschillende manieren. Een geschenk kan al heel veel betekenen. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerk borrelpakket of een thuiswerk pakket cadeau geven.

Mediteer

Je wilt eigenlijk de hele dag meer in het nu leven. Je kunt dit trainen door dagelijks even te mediteren. Veel mensen denken dat je uren moet mediteren om de positieve effecten te ondervinden. Maar in praktijk kun je met slechts twintig minuten per dag al veel positieve effecten ondervinden.